Visoka tehnologija
76

Kazahstan zabranio da se u Rusiju izvozi 106 vrsta robe koja se može koristiti u ratu

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Kazahstan je zabranio izvoz u Rusiju 106 vrsta visokotehnološke robe koja bi se mogla koristiti u ratu. To je najavio Kairat Torebayev, zamjenik ministra trgovine i integracije, javlja kazahstanska telegrafska agencija.

Ministar je precizirao da će se uvoz iz Rusije u Kazahstan nastaviti, ali je izvoz iz Kazahstana ograničen.

"Izvozimo svu robu osim one koja je povezana s ratom, nametnuta su joj ograničenja. Riječ je o 106 robnih stavki - potpuno smo zabranili njihov izvoz", rekao je Torebajev.

Ova roba uključuje dronove, elektroničke čipove i elektroniku koja se može koristiti za rat.

"Navedenih 106 artikala nije proizvedeno u Kazahstanu, već su prethodno ponovno izvezeni kroz Kazahstan", objasnio je Torebajev.

U prvoj polovini 2023. Rusija je samo iz Evropske unije uvezla robu u vrijednosti od 14,1 milijarde dolara, koristeći tranzitne rute kroz Kazahstan i druga paralelna uvozna čvorišta (Gruzija, Armenija, Turska, Uzbekistan, Azerbajdžan, Kirgistan i Tadžikistan).

U poređenju s istim periodom 2022., obim takvog uvoza porastao je za gotovo 60 posto, odnosno 5,2 milijarde dolara. Glavni artikli koji su se uvozili bili su telekomunikacijska oprema, mikroelektronika, električna oprema, transportna oprema, računala, poslužitelji, tvrdi diskovi i pametni telefoni.

Mjere Kazahstana postale su poznate nekoliko sedmica nakon što je njemački kancelar Olaf Scholz posjetio Astanu. Kassym-Jomart Tokayev, predsjednik republike, nakon razgovora sa Scholzom potvrdio je svoju namjeru da se pridržava sankcija protiv Rusije.

U septembru je američko Ministarstvo finansija stavilo na crnu listu 150 pravnih i fizičkih osoba, uključujući kompanije iz Turske i Finske, za koje je utvrđeno da su opskrbljivale ruske subjekte uključene u proizvodnju vojnih dronova i krstarećih projektila.