Nakon mjeseci pregovora
23

Katar oslobodio indijske oficire nakon što je odustao od smrtnih kazni: Bili optuženi kao špijuni Izraela

L. S.
Oficiri Indijske mornarice (Foto: EPA-EFE)
Oficiri Indijske mornarice (Foto: EPA-EFE)
Osam indijskih bivših mornaričkih oficira, koji su radili na projektu podmornice s privatnom kompanijom za katarske vlasti, uhapšeni su 2022. godine kad su optuženi kao špijunu Izraela.

Katar je oslobodio osam bivših indijskih mornaričkih oficira nakon što su odustali od smrtnih kazni, saopćilo je indijsko ministarstvo vanjskih poslova, pripisujući katarskom emiru tu odluku više od 18 mjeseci nakon što je njihovo hapšenje dovelo u pitanje diplomatske odnose.

Muškarci su, na osnovu izvora, optuženi za špijuniranje za Izrael, no njihova smrtna kazna, izrečena u oktobru, povučena je u decembru.

Indija je saopštila da se sedam od ovih policajaca vratilo u zemlju, a neki od muškaraca rekli su medijima po dolasku u New Delhi da je "lična intervencija" indijskog premijera Narendre Modija pomogla da ih oslobode.

New Delhi je mjesecima bio u pregovorima s Katarom nakon što su muškarci uhapšeni u avgustu 2022. godine, a slučaj je doveo u pitanje veze s Dohom, ključnim dobavljačem prirodnog gasa za Indiju, jednim od najvećih svjetskih uvoznika energije.

"Cijenimo odluku emira Države Katar da omogući oslobađanje i povratak ovih državljana", saopćeno je iz ministarstva.

Muškarci su radili na projektu podmornice sa privatnom kompanijom za katarske vlasti u vrijeme hapšenja.

Najava je uslijedila nekoliko dana nakon što su katarske i indijske kompanije potpisale svoj najveći pojedinačni ugovor o isporuci ukapljenog prirodnog plina i nakon što se Modi sastao s katarskim emirom šeikom Tamimom bin Hamadom Al Thanijem na marginama samita COP28 o klimi u Dubaiju u decembru.

Naime, više od 800.000 indijskih državljana živi i radi u Kataru.