Propisane i kazne
78

Katalonija dopustila ženama da na javnim bazenima budu u toplesu

B. H.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Aktivisti u Kataloniji slave nakon što je vlada ove španske regije obavijestila svoje gradove da moraju dopustiti ženama da budu u toplesu na javnim bazenima.

Hodanje u toplesu propisano je katalonskim zakonom o jednakosti iz 2020. Međutim, neki općinski bazeni spriječili su tu praksu otkako je zakon uveden, izazivajući brojne pritužbe.

Lokalnim vlastima sada je rečeno da zabrane svaki oblik diskriminacije.

"Sprječavanje žena da budu u toplesu isključuje dio populacije i krši slobodan izbor svake osobe u pogledu vlastitog tijela", stoji u saopćenju Odjela za jednakost i feminizam katalonske vlade.

U dokumentu se navodi da se lokalne vlasti moraju braniti od diskriminacije iz bilo kojeg motiva uključujući spol ili rod, vjerska uvjerenja ili odijevanje.

Također je propisano da se dopusti dojenje, kao i korištenje kupaćih kostima za cijelo tijelo, među kojima bi bili i muslimanski "burkini".

Glasnogovornik katalonskog odjela za ravnopravnost rekao je španjolskim medijima da je pismo samo "podsjetnik", ali da je obveza općina da ga poštuju.

Regionalna vlada, predvođena Katalonskom republikanskom ljevicom (ERC), koja se zalaže za nezavisnost, teoretski može kazniti svaki grad za koji se utvrdi da je krši normu do 500.000 eura.

Mnoge od pritužbi podnesenih protiv gradskih vijećnica u kojima nije dopušten odlazak u toplesu bile su članice feminističke grupe pod nazivom Mugrons Lliures (Slobodne bradavice).

"Ovo je pitanje rodne ravnopravnosti: muškarci mogu ići u toplesu, a žene ne. Ne znamo zašto im je trebalo toliko dugo, ali jako smo sretni", rekla je Mariona Trabal, glasnogovornica grupe.

Toples je također bila "vruća" tema izvan španskih bazena.

U subotu su organizatori Pridea u gradu Murcia prekrili torzo pjevačice Rocío Saiz LGBTQ zastavom nakon što je izašla na pozornicu u toplesu. Nakon nastupa rekla je da ju je ispitala lokalna policija.