Svijet
1

Karzai: Afganistanski narod ne pamti nijedan sretan dan u posljednjih 50 godina

Anadolija
Hamid Karzai (Foto: AFP)
Hamid Karzai (Foto: AFP)
Narodna skupština Afganistana započela je proširenu sjednicu na kojoj se razmatra sigurnosna situacija u zemlji i očekuje očitovanje tog tijela o  Sigurnosnom sporazumu koji su afganistanske vlasti potpisale sa Washingtonom, a na početku sjednice prisutnima se obratio afganistanski predsjednik Hamid Karzai.

Zasjedanju Skupštine, koje će trajati četiri dana, prisustvuju poslanici i predstavnici iz 34 afganistanske pokrajine, predstavnici vladinog i nevladinog sektora, kao i ugledne ličnosti, ukupno oko 2.500 ljudi.

Istakavši da bi nakon skupštinske ratifikacije sporazuma u narednoj godini bio okončan mandat NATO-a u zemlji i da bi u Afganistanu ostalo između 10.000 i 15.000 stranih vojnika, Karzai je kazao da će među njima i dalje "ostati vojnici iz islamskih članica NATO-a, poput Turske".

Naglasivši da postignuti bilateralni dogovor Afganistana i SAD-a u potpunosti štiti interese njegove zemlje, Karzai je dodao da će, i u slučaju odobravanja Skupštine, potpisivanje istog tražiti tek nakon narednih izbora u zemlji.

Karzai je kazao da bi usvajanje dogovora bilo važan iskorak u uspostavi mira i stabilnosti u zemlji i dodao da je provedba dogovora i jedna od obaveza SAD, koje u svojim rukama drže trenutnu situaciju u Afganistanu.

"Ovom odlukom će biti otklonjeni problemi naroda. Nadam se tome. Naš narod ne pamti niti jedan sretan dan u proteklih pet decenija. Nadam se da će ovom odlukom doći i bolji dani", zaključio je Karzai.

Podsjetivši na mnoga stradanja zvaničnika i građana Afganistana u protekloj deceniji, Karzai je izrazio i nezadovoljstvo američkom pomoći.

Afganitanski lider je kazao da je u telefonskom razgovoru sa američkim državnim sekretarom Johnom Kerryem zahtijevao garanciju SAD-a da njihovi vojnici neće praktikovati pretrese objekata i kuća u Afganistanu naredne godine.

Karzai je potom prisutnima pročitao i pismo koje je od američkog predsjednika Baracka Obame dobio jutros, a u kojem Obama poručuje da će nakon usvajanja sporazuma biti otvorena nova stranica bilateralnih odnosa i da će Amerika nastaviti pomagati Afganistanu.

Obama u pismu također tvrdi da sporazum rješava i sporno pitanje ovlasti za pretrese objekata u sklopu borbe protiv terorizma, a da sporazum predviđa takvu praksu samo u iznimnim situacijama i to u koordiniranim akcijama domaćih i stranih snaga.

Za vrijeme Karzaijevog obraćanja jedna učesnica sjednice u Skupštini je podigla transparet na kojem je pisalo da je usvajanje sporazuma sa Amerikom „izdaja“ Afganistana, i uzvikivala anti-američke parole. Obezbjeđenje je dotičnu odstranilo iz zgrade, a sjednica je nastavljena.