ICTY
0

Karadžić svjedočio u korist Krajišnika

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Bivši politički čelnik Srba u Bosni i Hercegovini Radovan Karadžić svjedočio je u srijedu pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY) u korist svoga bivšeg saveznika Momčila Krajišnika koji se žalio na kaznu od 27 godina zatvora koja mu je dosuđena.

"Krajišnik nije bio član srpskog predsjedništva" u BiH, tvrdio je Karadžić odgovarajući na pitanje tužitelja Alana Tiegera, prenio je AFP.

Momčilo Krajišnik je 27. septembra 2006. godine osuđen na prvostepenom suđenju na 27 godina zatvora za zločine protiv humanosti zbog rukovodeće uloge, političke i vojne, u srpskom predsjedništvu kojim je predsjedavao Karadžić.

"Krajišnik nije bio opsjednut etničkim izdvajanjem Muslimana, a to nije bila ni politika srpskog vođstva", naveo je Radovan Karadžić u pismenom svjedočenju.

Tužitelj Alan Tieger je zatražio od Karadžića da se izjasni o tome, ali je njegov advokat Peter Robinson imao primjedbu da bi to moglo naškoditi njegovom suđenju.

Krajišnik i Karadžić su radili "jedan uz drugog" na čelu Republike srpske, kazao je tužitelj Alan Tieger. On je osporio "vjerodostojnost" Karadžićeva svjedočenja, ocijenivši da je "bez ikakvog osnova".

Sud je prezentirao više izvještaja sa sjednica predsjedništva RS-a koje je potpisao Radovan Karadžić, a na kojim stoji Krajišnikovo ime.

"Te zabilješke su obični podsjetnici", kazao je Karadžić, tvrdeći da je Krajišnik bio samo "gost" na tim sjednicama.