Svijet
0

Kanada se povlači iz protokola iz Kyota

SRNA
Peter Kent
Peter Kent
Kanada će se formalno povući iz Protokola iz Kyoto o klimatskim promjenama, saopštio je ministar za okolinu Peter Kent.

Kent je rekao da protokol "ne predstavlja put naprijed za Kanadu" i zemlja će se suočiti sa visokim novčanim kaznama jer nije ispunila svoje obaveze.

Ovim zakonskim i očekivanim potezom Kanada je postala prva zemlja koja se povukla iz ovog globalnog sporazuma, podsjeća BBC.

Cilj protokola, koji je prvobitno usvojen u japanskom gradu Kyotu 1997. godine, jeste borba protiv globalnog zagrijavanja. 

"Kyoto je za Kanadu prošlost i mi se iz njega kao takvog povlačimo", rekao je Kent, prenosi BBC.

On je dodao da će on formalno obavijestiti UN o namjeri zemlje da se povuče iz Protokola.

Kent je rekao da će ispunjavanje obaveza Kanade prema sporazumu iz Kyota koštati zemlju 13,6 milijardi dolara. 
"To je 1.600 dolara za svaku kanadsku porodicu, to je trošak koji Kyoto predstavlja za Kanađane, to je zaostavština nesposobne liberalne vlade", rekao je Kent.

On je dodao da će uprkos tom trošku emisije gasova koji stvaraju efekat staklene bašte nastaviti da rastu jer dva najveća svjetska zagađivača SAD i Kina nisu pokrivene sporazumom iz Kyota. 

"Vjerujemo da nova vlada, koja će nam omogućiti otvaranje novih radnih mjesta i privredni rast, predstavlja put naprijed", rekao je on.

Kent je ovo saopštio samo nekoliko sati nakon sporazuma o klimatskim promjenama koji je dogovoren u Durbanu u Južnoafričkoj Republici.

Razgovori o novom sporazumu koji bi obuhvatio sve zemlje počeće naredne godine, a biće završeni do kraja 2015, a stupiće na snagu do 2020.

"Protokol iz Kyota je zastario dokument i mnogi ga vide kao smetnju da se krene naprijed, ali je u Durbanu pokazana dobra volja i sporazum koji je tu postignut predstavlja osnovu za sporazum do 2015", rekao je Kent.
On je dodao da, iako sporazum iz Durbana "uključuje rupe u zakonu za Kinu i Indiju", taj dokument predstavlja put naprijed.

Prethodna kanadska liberalna vlada potpisala je sporazum, ali ga vlada konzervativaca nikada nije prihvatila.

Kanada je prije četiri godine saopštila da neće ispuniti obaveze Protokola iz Kyota i njene su godišnje emisije porasle za trećinu od 1990.