Svijet
0

Kalomperović: Početkom 2008. o dvojnom državljanstvu

FENA
Razgovori Srbije i Crne Gore o dvojnom državljanstvu mogli bi početi početkom iduće godine, izjavio je danas crnogorski ministar policije Jusuf Kalomperović "Blicu".

Kalomperović je, kako prenosi list, nedavno uputio zahtjev za rješavanjem problema dvojnog državljanstva svim ministrima unutrašnjih poslova zemalja bivše SFRJ.

Prvi korak je već učinjen pribavljanjem konvencija o dvojnim državljanstvima između Bosne i Hercegovine i nekadašnje državne zajedenice Srbije i Crne Gore, i Hrvatske i Bosne i Hercegovine, rekao je Kalomperović.

"Nećemo bukvalno prepisati te sporazume, jer po pitanju dvojnog državljanstva ne postoje striktni međunarodni standardi", rekao je on.

"Proučit ćemo dosadašnju praksu u pronalaženju mogućeg rješenja, pri čemu ćemo prevashodno štititi interese crnogorske države", najavio je Kalomperović.

On je istakao da tom problemu Crna Gora pristupiti restriktivno, ali da to ne znači da neće biti spremna za dogovor.

"Voljni smo da što prije formiramo timove koji će se baviti tim pitanjem i očekujemo da ostale zemlje isto to učine, a početak pregovora planiran je za početak iduće godine", najavio je Kalomperović.

On nije mogao da kaže koliko je državljana Crne Gore zainteresirano za dvojno državljanstvo, dok, prema procjenama crnogorske opozicije, bar 100.000 državljana Crne Gore želi da ima i srpsko državljanstvo.

"Ne treba zaboraviti da u Crnoj Gori živi sedam posto Albanaca i da među njima sigurno ima zainteresiranih za uzimanje državljanstva Albanije", rekao je Kalomperović.

On je dodao da je "isti slučaj i sa Hrvatima koji vide svoj interes u tome što uzimanjem hrvatskog državljanstva više ne moraju da brinu o vizama".

Još početkom jula, kako prenosi beogradski dnevnik, srpski vicepremijer Božidar Đelić predložio je Podgorici pregovore o dvojnom državljanstvu za crnogorske građane koji žive u Srbiji.

Ustavom Crne Gore predviđeno je da će crnogorsko državljanstvo moći da zadrže svi koji su ga imali do 3. juna 2006. godine, nezavisno od toga da li su već bili stekli i neko drugo.

Oni koji su od tada stekli i neko drugo državljanstvo izgubit će crnogorsko ako u roku od jedne godine od donošenja Ustava ne bude postignut bilateralni sporazum sa zemljom o čijem se državljanstvu radi.

Srpski ministar policije Dragan Jočić je nedavno izjavio da će oko 250.000 crnogorskih državljana u Srbiji dobiti mogućnost da pored crnogorskog državljanstva ima i srpsko, a jedini uslov je da su 3. juna 2006. godine imali prebivalište na teritoriji Srbije, prenosi "Blic".