Svijet
2

Kalifornija se suočava s najvećom sušom od 1970-ih godina

Klix.ba
Dok se veći dio SAD-a bori s polarnom hladnoćom, jedan dio zemlje se suočava s totalno različitim ekstremnim vremenom. Najpopularnija država u SAD-u, Kalifornija, bori se s najgorom sušom od 1970-ih godina.

Prošla godina bila je jedna od najsušnijih, a farmeri širom zemlje upozoravaju da će, zbog nastalih šteta na usjevima, ubrzo doći do povećanja cijena hrane.

Nivoi voda u rezervoarima su 20 posto ispod normalnog nivoa, a vlasti kažu kako ulažu velike napore da preveniraju katastrofu širom države. Nivo vode je opao u rezervoaru u Folsom jezeru na sjeveru zemlje, kojim je jedno selo potopljeno 1952. godine, da se selo ponovo pojavilo. Turisti su pohrlili vidjeti temelje Red Banka, blizu područja Mormon Islanda, kako bi pokupili krhotine i ostatke koje su ostale na dnu jezera.

"Nikada nije bilo ovoliko loše. Svi to osjećaju. Gledamo kroz prozor i pitamo se kada će doći (kiša, op. a.). Sada je srce kišne sezone, a nje nema. Ukoliko ne bude 30-45 dana kiše nećemo moći više ništa uraditi", rekao je farmer Paul Van Leer.

Trećina vode za stanovnike Kalifornije dolazi od snježnih taloga s planina Sierra Nevade, ali mjerenja su pokazala da su talozi sada samo na 20 posto potrebnog nivoa.

Čak je i poznati državni vinograd ugrožen. Uzgajivači su prisiljeni da rade navodnjavanje mnogo ranije.

Nažalost, ni meteorolozi nemaju dobre vijesti. Kiše neće biti ni u narednom periodu što će pojačati ionako jaku sušu.