Financial Times
0

Kako od odrpanih, nepismenih i nemotivisanih napraviti vojsku?

FENA
Nova američka strategija u Afganistanu i u četvrtak je vanjskopolitička tema broj jedan u britanskoj štampi. Financial Times ocjenjuje da će povećanje broja vojnika utjecati samo na sigurnosni aspekt problema, i to djelimično, jer dodatne trupe nisu dovoljne za totalni rat protiv talibana.

Plan također predviđa trostruko bržu obuku i formiranje funkcionalnih afganistanskih borbenih jedinica od programa koji je do sada bio uglavnom neuspješan, jer afganistanska vojska samostalno operira u samo jednoj od 34 pokrajine.

Ono što bi zaista potaknulo javnost da podrži vlasti je poboljšanje državne uprave i uspostavljanje osnovnih javnih službi te sigurnost i pravda. To zahtijeva prijenos vlasti na pokrajine, osiguravanje većih gradova i važnijih cesta i privlačenje dijela pobunjenika kombinacijom novca i zaposlenja.

Amerikanci pritom ne smiju zaboraviti na Pakistan, koji u svemu ovome pokušava zaštiti svoje interese – Islamabad se okomio na džihadiste koji prijete Pakistanu, ali istovremeno potiče one koji mogu zaprijetiti Indiji.

Situacija je neobično kompleksna, naglašava Financial Times i od njenog rješavanja ovisi mnogo više od ugleda američkog predsjednika – u igri je dobrobit običnih Afganistanaca, stabilnost regije i kredibilitet Zapada.

Daily Telegraph izvještava u četvrtak o problemima s kojima se suočavaju američki časnici zaduženi za obuku afganistanske vojske i policije.

Jedan od proklamiranih ciljeva Baracka Obame je afganistanske snage sigurnosti pretvori u borbeni aparat koji se može boriti s talibanima i preuzeti odgovornost za sigurnost zemlje. To, međutim, zahtijeva da se od odrpanih, nepismenih i nemotivisanih mladih regruta naprave djelotvorne snage.

Američki zapovjednik u Afganistanu general Stanley McChrystal htio bi višestruko povećati broj postojećih afganistanskih policajaca i vojnika. Problem, međutim, nije u kvantiteti, već u kvaliteti, ocjenjuje Daily Telegraph.

Mnogi regruti su narkomani, 90 posto ih je nepismeno, nepismeno je i više od polovine časnika.

Četvrtina novaka svake godine jednostavno napusti svoje jedinice. Zbog toga strani diplomati ocjenjuju da je stvaranje efikasnih afganistanskih snaga potencijalno najveća zamka za američku strategiju, zaključuje Daily Telegraph.