Financial Times
0

Kako Izrael utiče na američku politiku?

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Došao je trenutak da američki predsjednik Barack Obama provede u djelo obećanje da će Washington usvojiti novi pristup bliskoistočnom problemu, napominje u ponedjeljak Financial Times u redakcijskom komentaru.

Uoči današnjeg sastanka s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom, američki predsjednik je jasno stavio do znanja da želi jednom zauvijek riješiti izraelsko-palestinski sukob.

Takvo rješenje, pored značaja za regionalnu stabilnost, bilo bi i u nacionalnom interesu Sjedinjenih Država, koje su nakon višegodišnje vladavine Georgea W. Busha suočene s teškim zadatkom da u arapskim i muslimanskim državama povrate svoj kredibilitet i moralnu težinu.

Netanyahu, koji predvodi ekstremno desnu i nepopustljivu iredentističku koaliciju u Izraelu, odbija podržati rješenje o dvije države.

Sastanak u Washingtonu, zaključuje Financial Times, bit će odmjeravanje snaga, a krajnji rezultat toga procesa pokazat će da li dva tako bliska saveznika, kao što su Amerika i Izrael, mogu uskladiti svoje interese ili će, pak, mali Izrael nastaviti da presudno utiče na američku politiku.