Svijet
0

Kairo: Sukobi tinejdžera i policije na trgu Tahrir

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Sukobi između policije i omladine izbili su u utorak na trgu Tahrir u egipatskoj prijestolnici, uoči masovnih protesta protiv dekreta predsjednika Muhameda Mursija koji je dao sebi široke ovlasti.

Planirane demonstracije uslijedile su dan nakon što Mursi nije odustao od svog kontroverznog dekreta na sastanku sa sudijama koji je imao za cilj da smiri najveću političku krizu od izbora u junu, javio je AFP.

Na rubu trga, u blizini američke ambasade u Kairu, tinejdžeri su bacali kamenice na policiju, koja je uzvratila suzavcem.

U samom Tahriru, demonstranti su izašli na postolje i zahtijevali okončanje sukoba između tinejdžera i policije, izražavajući zabrinutost da se sukobi mogu proširiti na trg.

U ponedjeljak su Muslimanska braća odlučila da ne učestvuju na protestima zakazanim za utorak u Kairu kako bi spriječili nasilje, rekao je zvaničnik iz islamističke Stranke za slobodu i pravdu.

Stranke protivnici Muslimanske braće i predsjednika Muhameda Mursija pozvale su na proteste na trgu Tahrir u utorak kako bi demonstrirale protiv Mursijevog dekreta izdatog prošle sedmice.

Stranka Nur, tvrdolinijaška islamistička stranka koja je izrazila podršku Mursiju, složila se s Muslimanskom braćom o neučestvovanju na protestima.