Svijet
0

Južnokorejski ministar pozvao na pripreme za ujedinjenje sa Sjevernom Korejom

SRNA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Južna Koreja treba da se pripremi za ujedinjenje sa Sjevernom Korejom, izjavio je danas južnokorejski ministar za prekogranične odnose Hyun In-Taek i ocijenio da je nedavni Pyongyangov artiljerijski napad "najgori izbor" koji je taj režim ikada napravio.

Hyun je rekao da će "ova godina ostati upamćena kao istorijska prekratnica za pitanje Korejskog poluostrva", ali to nije obrazložio.

On je dodao da je napad na ostrvo Yeonpyeong poslužio stanovnicima Južne Koreje kao poziv na buđenje u vezi sa ekstremističkom prirodom sjevernog susjeda.

"Priprema za ujedinjenje postala je momentalni zadatak ove zemlje. Moramo potvrditi vrijednosti slobode, ljudskih prava, demokratije i tržišne ekonomije i preduzeti inicijativu za oblikovanje budućnosti Korejskog poluostrva", rekao je Hyun.

On je ocijenio da vlasti u Pyongyangu neće imati nikakve političke, ekonomske ili vojne koristi od artiljerijskog napada na granično ostrvo, u kojem su poginule četiri osobe.

U diplomatskim dokumentima koje je objavio sajt WikiLeaks navodi se da je Hyun u julu prošle godine rekao pomoćniku američkog državnog sekretara Kurtu Campbellu da Kim Jong-il i dalje čvrsto drži vlast u svojim rukama, ali da je malo vjerovatno da će on biti živ poslije 2014. godine.

"Hyun je savjetovao da Južna Koreja i SAD, u slučaju iznenadnog kolapsa u Sjevernoj Koreji, brzo preduzmu korake ka ujedinjenju Korejskog poluostrva", navodi se u povjerljivoj depeši.
U drugoj poruci tadašnji zamjenik ministra spoljnih poslova Chun Yung-woo rekao je američkoj ambasadorici Kathleen Stephens na sastanku 17. februara da je Sjeverna Koreja propala u ekonomskom pogledu i da će joj se isto dogoditi na političkom planu dvije do tri godine poslije smrti Kim Jong-ila.