Svijet
0

Južna Koreja zaprijetila Sjeveru zbog najavljenog nuklearnog pokusa

FENA
Lee Myung-bak
Lee Myung-bak
Na vanrednoj sjednici južnokorejskog predsjedništva Sjevernoj Koreji je poslana oštra poruka upozorenja zbog najavljenog nuklearnog pokusa.

Južnokorejski predsjednik Lee Myung-bak održao je u četvrtak vanrednu sjednicu i upozorio Pjongjang da će snositi "teške posljedice" izvede li treći nuklearni pokus, kao što je bio najavio.

Na sjednici u predsjedničkoj palači sudjelovali su ministar odbrane, direktor obavještajne službe i savjetnik za nacionalnu sigurnost, ističe se u saopćenju.

Lee Myung-bak koji 25. februara prepušta dužnost Park Geun-hye, izabranoj na predsjedničkim izborima krajem decembra, zauzima se za jačanje obrambene moći zemlje, s obzirom da Pjongjang, kako je rekao, želi iskoristiti smjenu u državnom vrhu Južne Koreje.

"Vlada traži od Sjeverne Koreje da odmah prestane sa svim provokativnim izjavama i postupcima te da poštuje međunarodne obaveze, pa tako i rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a", ističe se u saopćenju predsjedništva.

"Prevari li se i odvaži na novu provokaciju, snosit će teške posljedice", dodaje predsjedništvo.

Pjongjang je prošle sedmice najavio novi nuklearni pokus, ali nije rekao kada će ga izvesti. Taj se pokus smatra izazovom upućenim Sjedinjenim Državama, njegovu "starom neprijatelju" odgovorom na nedavno proširenje sankcija UN-a zbog lansiranja rakete dugog dometa.

To bi bio treći sjevernokorejski nuklearni pokus, nakon pokusa iz 2006. i 2009. koji su isto tako bili odgovor na sankcije što su ih UN donijele nakon ispaljivanja raketa. Pjongjang je usto zaprijetio Seulu "fizičkom kaznom" ako se pridruži tim novim sankcijama.