Svijet
0

Južna Koreja odgovorila na pucnjavu blizu granice na moru

FENA
Južnokorejska mornarica je odgovorila na artiljerijsku paljbu iz Pjongjanga blizu morske granice između dvije Koreje na Žutom moru, saopćilo je u srijedu ministarstvo odbrane u Seulu.

Mornarica je čula da su ispaljene tri granate i vidjela da je jedna od njh pala blizu morske granice čije je zvanično ime Linija sjeverne granice, saopćilo je ministarstvo. Linija sjeverne granice predstavlja morski dio međukorejske granice.

Jedna od granata je pala blizu južnokorejskog otoka Yeonpyoang koji je Pjongjang bombardirao krajem novembra 2010. godine kada su ubijene četiri osobe.

"Pokušavamo provjeriti da li je pucnjava bila slučajna ili namjerna", izjavio je južnokorejskoj agenciji Yonhap jedan vladin zvaničnik koji je želio da ostane anoniman.

Do pucnjave je došlo u trenutku kada su se odnosi između dva neprijateljski raspoložena brata popravili, zahvaljujući vanrednom susretu zvaničnika dvije zemlje na Baliju, na margini regionalnog skupa posvećenog sigurnosti.

U sklopu uobičajenih vojnih vježbi, Sjeverna Koreja je pucala prema jednom južnokorejskom otoku, objavili su mediji i vladin dužnosnik. Dužnosnik južnokorejskog ministarstva obrane izvijestio je da su granate pale u vode blizu otoka Yeonpyeong, no nije jasno jesu li pale u južnokorejske teritorijalne vode.