Napeta situacija
20

Južna Amerika je korak bliže eskalaciji: Maduro potpisao zakone za pripajanje dijelova Gvajane

V. K.
Prvi čovjek Venecuele Nicolas Maduro potpisao je šest ukaza kojima se ozvaničavaju mjere koje predstavljaju uvod u pripajanje dijela teritorije Gvajane.
Kako je naveo Maduro, odluke predstavljaju korak ka odbrani onoga što je Maduro nazvao historijskom teritorijom Essequiba.

"Ozvaničene su odluke o stvaranju sveobuhvatne odbrambene zone Gvajana Esequiba sa tri sveobuhvatna područja i 28 sektora razvoja. Osim toga, ratificirana je distribucija nove mape Venecuele koja uključuje i ovaj dio teritorije", rekao je Maduro.

U govoru, Maduro je zatražio i podršku svih građana za ovaj čin.

"Tračim podršku naroda i Bolivarskih nacionalnih oružanih snaga (FANB) da u miru napreduju ka velikom cilju kako bi naša Venecuela zadržala kompletnu mapu i napredovala u miru, nastavljajući svoj put slave i jedinstva", poručio je.

S druge strane, predsjednik Venecuele je pozvao naroda da osudi desničarske grupe koje su, suprotno nacionalnim interesima, stale na stranu Gvajane.

"Izdaja domovine. Pozivam narod da ih razotkrije u svakoj ulici, u svakoj zajednici. Dosta je bilo izdaje i petih kolona", naglasio je Maduro.

Istovremeno, Maduro je kritizirao i stav generalnog sekretara Organizacije američkih država Luisa Almagra koji se priklonio stavu Gvajane.

"Nikada se nećemo predati sjevernoameričkom imperijalizmu. Nemojte griješiti u vezi Venecuele", zaključio je Nicolas Maduro.