Svijet
0

Južna Afrika: U rudarskoj nesreći poginulo devet rudara

FENA
Devet rudara je poginulo u liftu koji se obrušio u oknu rudnika zlata kompanije Gold Fields, u posljednjoj u nizu fatalnih nesreća u rudarskim firmama u Južnoj Africi. Portparol Gold Fieldsa Andrew Davidson izjavio je da su neke operacije u rudniku South Deep prekinute nakon nesreće, za koju se vjeruje da je izazvana kada je kabl koji je držao lift pao na oko 3.000 metara ispod površine, javio je Reuters.

"Stvarna dužina pada iznosi 58 metara i nije bilo preživjelih", izjavio je Davidson.

Kazao ja da su poginuli bili radnici po ugovoru. Južnoafrički sindikat Solidarity saopćio je da ih je uposlila kompanija Murray & Roberts Cementation.

"Sindikat također traži od Gold Fieldsa da poduzme sve neophodne mjere kako bi odmah prekinuo trenutni krug nesreća", navodi portparol Solidarityja Jaco Kleynhans u saopćenju za javnost.

Četiri radnika su poginula nakon nesreće pod zemljom u utorak u rudniku Driefontein Gold Fieldsa i još jedan je poginuo istog dana nakon što je stijena pala na njega u South Deepu.

"Ovo je bila jeziva sedmica za nas u smislu sigurnosti u rudnicima", izjavio je Davidson.

Žrtve su se desile u jeku povećanih aktivnosti na sigurnosnim standardima u rudnicima u Južnoj Africi, velikom proizvođaču zlata i platine.

Ta zemlja ima najveći broj pogibija na radu u rudnicima u industrijski razvijenim zemljama, s prosječnih 244 pogibija godišnje između 1997. i 2007. godine. Broj pogibija u tom sektoru porastao je za oko 10 posto u prošloj godini, sudeći po vladinim brojkama.