Vlada Francuske
0

Juppe novi ministar odbrane, Alliot-Marie umjesto Kouchnera

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy rekonstruirao je vladu i ključna ministarstva povjerio provjerenim članovima svoje vladajuće stranke Unija za narodni pokret (UMP), a na istaknutim položajima našla su se neka odranije poznata imena.

Iz predsjedničkog kabineta je saopćeno da je premijer Francois Fillon ostao na tom položaju, a ministra vanjskih poslova Bernarda Kouchnera zamijenila je Michelle Alliot-Marie, dosadašnja ministrica pravosuđa, javio je Reuters.

Mjesto ministra odbrane, na kojem se nalazio Herve Morin, povjereno je nekadašnjem premijeru Alainu Juppeu, desničarskom političaru koji je predsjedavao francuskom vladom od 1995. do 1997. godine.

Alliot-Marie i Juppe imenovani su i za državne ministre, što je najviša uloga u vladi nakon uloge premijera.

Ministar za rad Eric Woerth, povezan sa skandalom oko nezakonitog finansiranja političara, nije uključen u novi sastav francuske vlade. Novi francuski ministar rada je Xavier Bertrand.

Christine Lagarde će zadržati položaj ministrice gospodarstva, Francois Baroin bit će glasnogovornik vlade i ministar za budžet, a Brice Hortefeux zadržat će položaj ministra unutrašnjih poslova, ali će preuzeti i funkciju ministra za imigracije.

Izmjene u kabinetu, o kojima su konsultacije trajale 24 sata, izazvale su brojne kritike, a bivši ministar odbrane Herve Morin novu vladu je nazvao "timom za kampanju" pred predsjedničke izbore koji će se održati 2012. godine.