Prijeti joj zatvor od 10 godina
0

Julija Timošenko više ne razumije ruski

Sarajevo-x.com
Julija Timošenko
Julija Timošenko
Bivša ukrajinska premijerka Julia Timošenko je na suđenju koje se vodi protiv nje zbog "plinskih ugovora" iz 2009. godine sa Rusijom, izjavila da ne razumije ni jednu jedinu riječ ruskog jezika na kojem je u petak u svojstvu svjedoka govorio trenutni premijer te zemlje Mykola Azarov. Zahtjevala je da se sve prevede na ukrajinski.

"Nisam shvatila ni riječ od onoga što je Azarov rekao, baš ništa. Ne razumijem ruski", rekla je Timošenko, kojoj je ruski inače maternji jezik.

Juliji Timošenko, trenutno lideru opozicije u Ukrajini se sudi za potpisivanje ugovora iz 2009. godine sa ruskim Gazpromom, za koji Kijev tvrdi da je nanio štetu Ukrajini. Vlada u Kijevu koja je došla na vlast prošle godine tvrdi da bivša premijerka nije imala pravo potpisati takav ugovor.

Ročište održano u petak je kasnilo pola sata, jer se Timošenko kasno pojavila u sudnici . Tokom rasprave državni advokat Lilia Frolova je zatražila da se Timošenko ponovo uhapsi, umjesto toga što trenutno ima samo zabranu putovanja van Kijeva. Ovakav zahtjev je uslijedio nakon što je Timošenko trenutnog premijera optužila za korupciju u momentu dok je svjedočio.

Krajem jula sud je odbacio prethodni zahtjev tužitelja za njenim hapšenjem, ali ju je optužio za konstantno ometanje i nepoštivanje suda. Da stvar bude još gora, ništa bolje se nije ponašao ni njen prethodni advokat koji je odbio ustati u momentu kada je sudija ušao u sudnicu. Tako je bivša premijerka morala naći drugog advokata, jer je prethodni suspendiran. Novi čovjek koji će voditi odbranu Julije Timošenko je Jurij Sukhov. On je tražio da mu se da vremena da prouči materijale i da se pripremi za suđenje, ali je sud takav zahtjev odbio. Sud je također odbio i zahtjev Julije Timošenko da se trenutni sudija ukloni sa njenog slučaja.

Osim slučaja sa plinom, bivša premijerka se tereti i za zloupotrebu 425 miliona dolara. Ona je već nekoliko puta odbacila sve optužbe protiv sebe nazvavši ih politički motiviranim. No, ukoliko ipak bude proglašena krivom mogla bi zaglaviti iza rešetaka najmanje 10 godina, pišu RIA Novosti.