Ukrajina
0

Julija Timošenko upozorila na izbornu krađu

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
Ukrajinski predsjednički kandidat Julija Timošenko optužila je danas svog rivala Viktora Janukoviča za pripremu izborne krađe kroz izmjenu izbornih pravila neposredno uoči glasanja.

Ukrajinski parlament usvojio je amandman na izborna pravila kojim je ukinuto pravilo da na glasačkim mjestima prilikom brojanja glasova moraju da budu prisutni predstavnici oba predsjednička kandidata.

Amandman je predložila Stranka regiona, koju predvodi Janukovič.

"Parlament je usvojio izmjene zakona koje uništavaju poštene predsjedničke izbore i pretvaraju ih u lažan, neiskren i neregulisan proces", rekla je Timošenko u televizijskom saopštenju. 

Ona je dodala da je to učinjeno zato što Janukovič "ne vjeruje u svoju pobjedu i želi da postigne rezultat falsifikatima".

Timošenko je apelovala da predsjednik Viktor Juščenko ne potpiše izmjene izbornog zakona i rekla da je hitno sazvala sastanak sa ambasadorima zemalja iz Grupe 8.

Timošenko i Janukovič odmjeriće snage u drugom krugu predsjedničkih izbora u nedjelju, 7. februara, poslije oštre kampanje u kojoj ga je ona otvoreno vrijeđala, dok je Janukovič rekao da premijerka "sistematično laže".