Ukrajina
1

Julija Timošenko nastavlja sa štrajkom glađu

SRNA
Julija Timošenko
Julija Timošenko
Bivša premijerka Ukrajine Julija Timošenko, koja služi sedmogodišnju zatvorsku kaznu, nastaviće sa štrajkom glađu, izjavila je danas njena kćerla Jevgenija Timošenko austrijskim medijima.

Prema njenim riječima, Timošenko je dobila "ogroman" psihološki podstrek zbog diplomatske incijative koja je dovela do toga da evropski političari najave bojkot predstojećeg Evropskog prvenstva u fudbalu, čiji je zajednički domaćin uz Poljsku i Ukrajina.

Ona je na pitanje da li njena majka namjerava da i dalje nastavi sa štrajom glađu koji je započela 20. aprila odgovorila potvrdno.

"Da, tako planira. Ona će nastaviti sa svojim protestom, uz sve posljedice, dok ne budu donijete određene odluke. To je njena namjera  i to je razlog mojih strahovanja. Zaistra strahujem za život moje majke", rekla je Jevgenija.

Slućaj "Timošenko" ozbiljno je zategao odnose između Ukrajine i Zapada. Pojedini evropski političari otkazali su planove za dolazak u Ukrajinu 11. maja na sastanak na Jalti.

Međutim, portparol njemačkog kancelara Angele Merkel negirao je pisanje magazina "Špigl" da ona vrši pritisak na ostale lidere EU da bojkotuju utakmice prvenstva.

On je naglasio da će Merkelova donijeti kasnije odluku da li će i sama prisustvovati utakmicama.
Timošenko je u oktobru prošle godine osuđena na sedam godina zatvora zbog zloupotrebe položaja nakon suđenja za koje Zapad smatra da je politički motivisano.

Ona je smještena u zatvor u gradu Harkovu. Timošenkova je stupila u štrajk glađu u znak protesta zbog, kako navodi, napada zatvorskih čuvara, što je negirala zatvorska administracija.