Norveška
0

Još jedan univerzitet glasao protiv akademskog bojkota Izraela

FENA
Norveški univerzitet za nauku i tehnologiju (NTNU) u Trondheimu, drugi u zemlji, odbacio je u četvrtak prijedlog svojih profesora da se akademski bojkotira Izrael.

Upravni odbor se jednogalsno izjasnio protiv tog prijedloga, navodi se u saopćenju.

"Dužnost je NTNU-a kao akademske institucije da potakne proučavanje uzroka sukoba između Izraela i Palestinaca i načina za njegovo rješavanje", ocijenila je uprava.

"Naše je da sarađujemo s izraelskim univerzitetskim djelatnicima i čujemo njihovo mišljenje o sukobu", navela je uprava.

U otvorenom pismu tridesetak profesora NTNU-a izjasnilo se za prekid svake akademske i kulturne saradnje s Izraelom, "dok se ne dobije garancija da će biti prekinuta okupacija palestinskih teritorija".

"Vrijeme je da akademske institucije doprinesu međunarodnom pritisku na Izrael na način da mogu započeti pregovori između Izraela, demokratskih palestinskih vlasti i međunarodne zajednice", navodi se u tekstu.

Potpisnici su iznijeli mišljenje da su "izraelski univerziteti i druge institucije visokog obrazovanja odigrali ključnu ulogu u nasilnoj politici".

Ministrica za istraživanje i visoko obrazovanje Tora Aasland se izjasnila protiv prijedloga o bojkotu.