U znak protesta
0

Još dva slučaja samospaljivanja Tibetanaca

SRNA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Dva Tibetanca preminula su nakon samospaljivanja u Kini, saopćile su danas zapadne organizacije za zaštitu ljudskih prava.

To su najnoviji slučajevi u nizu samospaljivanja u znak protesta protiv kineske vladavine.

Muškarac, identifikovan kao Cesung Kijab, spalio ispred budističkog manastira u zapadnoj provinciji Gansu, navele su u odvojenim saopštenjima organizacije za zaštitu ljudskih prava ”Međunarodna kampanja za Tibet“ sa sjedištem u Vašingtonu i “Slobodni Tibet“ sa sjedištem u Londonu.

Kijab, starosti oko 30 godina, preminuo je posljednjeg dana tibetanske Nove godine, navodi organizacija “Međunarodna kampanja za Tibet“ i dodaje da je mladić u srodstvu sa Tibentancem koji se ubio samospaljivanjem u decembru.

Ista organizacija, kao i Radio Slobodna Azija, čije je sjedište takođe u SAD, javile su danas da se još jedan Tibetanac, Fagmo Dundrup, ubio jučer samospaljivanjem u kineskoj provinciji Kingaj, prenosi agencija Frans pres.

Od 2009. godine do danas više od stotinu Tibetanaca se zapalilo ili pokušalo da se zapali u znak protesta protiv kineske vladavine, a najmanje 87 je preminulo, podsjeća francuska agencija.

Mnogi Tibetanci u Kini optužuju vlast za vjersku represiju, a Peking odbacuje kritike na račun svoje vladavine navodeći da Tibetanci imaju slobodu vjeroispovijesti.