Zadovoljan dokumentom
71

Johnson: Nadam se da će Cop26 predstavljati početak kraja klimatskih promjena u svijetu

V. K.
Boris Johnson (Foto: EPA-EFE)
Boris Johnson (Foto: EPA-EFE)
Premijer Velike Britanije Boris Johnson oglasio se nakon završenog samita Cop26 u Glasgowu na kojem je usvojen dokument o rješavanju problema klimatskih promjena.
Johnson je naglasio kako se nada da će upravo Cop26 predstavljati prekretnicu kada je riječ o borbi država protiv klimatskih promjena.

"Zamolili smo nacije da se okupe za našu planetu na Cop26 samitu i države su odgovorile na taj poziv. Želim se zahvaliti liderima, pregovaračima, aktivistima, koji su omogućili da se ovaj dokument potpiše", rekao je Johnson.

Naglasio je kako u narednim godinama države moraju još mnogo toga uraditi kako bi se smanjio efekat klimatskih promjena.

"Imamo još mnogo toga za uraditi u narednim godinama. Međutim, današnji sporazum predstavlja veliki korak naprijed. Imamo prvi međunarodni sporazum o postepenom smanjenju uglja i mapu puta za ograničavanje globalnog zagrijavanja na 1,5 stepeni celzija. Nadam se da će Cop26 u Glasgowu predstavljati početak kraja klimatskih promjena. Nastavit ću neumorno raditi na tom cilju", rekao je premijer Velike Britanije Boris Johnson.

Podsjetimo, države su na večerašnjem zasjedanju Cop26 usvojile dokument koji će u budućnosti biti poznat kao Klimatski sporazum iz Glasgowa.

Najvažniji dijelovi konačne verzije sporazuma koja bi se trebala usvojiti odnose se na ograničavanje globalnog zagrijavanja na 1,5 stepeni celzija.

"Globalno zagrijavanje ograničit će se na 1,5 stepeni celzija kako bi se izbjegle najgore posljedice globalnog zagrijavanja.", navodi se.

"Utjecaj na klimu će biti znatno manji na zagrijavanju od 1,5 stepeni u odnosu na dva stepena. Ograničavanje globalnog zagrijavanja na 1,5 stepeni zahtijeva brzu, duboku i kontinuiranu redukciju emisije gasova uključujući smanjenje globalne emisije CO2 za 45 posto do 2030. godine u odnosu na nivo iz 2010. godine", ističe se u sporazumu.