Suprotstavljanje Kini
0

Joe Biden narednog mjeseca putuje u posjetu Vijetnamu

FENA
Joe Biden
Joe Biden
Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden putuje u Vijetnam sljedećeg mjeseca na sastanak s liderom vladajuće Komunističke partije Nguyen Phu Trongom i drugim vijetnamskim liderima, objavila je Bijela kuća.

Biden će u Hanoj ​​doputovati 10. septembra nakon što prisustvuje godišnjem samitu lidera G20 u Indiji. Jednodnevni boravak u Vijetnamu dolazi dok Washington nastoji da se suprotstavi uticaju Kine u regionu.

"Lideri će istražiti mogućnosti za promoviranje rasta vijetnamske ekonomije fokusirane na tehnologiju i inovacije", navela je u saopćenju tajnica za štampu Bijele kuće Karine Jean-Pierre.

Sastanak će također biti fokusiran na "razmjenu obrazovanja i programe razvoja radne snage, borbu protiv klimatskih promjena i povećanje mira, prosperiteta i stabilnosti u regionu", navodi se u saopćenju.

Biden je početkom augusta najavio da će uskoro otputovati u Vijetnam, rekavši da Hanoj ​​"želi da promijeni naš odnos i postane partner". SAD godinama nastoje ojačati odnose sa Vijetnamom.

Biden i Trong razgovarali su telefonom u martu, a američki državni sekretar Antony Blinken posjetio je tu državu jugoistočne Azije mjesec dana kasnije. Washington smatra Hanoj jednim od svojih najboljih partnera u regiji, posebno kada sjećanje na Vijetnamski rat blijedi.

Međutim, Vijetnam također mora odmjeriti svaku reakciju moćnog susjeda, Kine. Trong je prošle godine postao prvi strani lider koji se sastao s predsjednikom Xi Jinpingom u Pekingu nakon što je kineski lider osigurao treći mandat.