Svijet
0

Joe Biden bio protiv napada na Bin Ladena

FENA
Joe Biden
Joe Biden
Američki potpredsjednik Joe Biden priznao je ovoga vikenda da je savjetovao predsjednika Baracka Obamu protiv pokretanja misije u kojoj je prošlog proljeća u Pakistanu ubijen Osama bin Laden, izvijestila je u ponedjeljak američka TV mreža ABC News.

U istupu na susretu demokratskih kongresnika održanom ovog vikenda u Cambridgeu u Marylandu, Biden je objasnio da kada je došlo vrijeme za konačnu odluku, on i dalje imao neke nedoumice oko toga da li se vođa Al-Kaide i pokretač terorističkih napada na SAD 11. septembra 2001., uistinu nalazi u sumnjivom kompleksu u Pakistanu.

"Kada je Obama zatražio da njegovi glavni savjetnici daju svoje konačno mišljenje o misiji, svi su bili neodlučni, osim bivšeg direktora CIA-e a sada ministra odbrane Leona Panette", rekao je Biden.

"Svaka pojedina osoba u toj sobi oprezno se 'kladila', osim Leone Panette. Leon je rekao idemo. Svako drugi rekao je 49-51 posto", rekao je Biden, iznoseći nepoznate detalje procesa odlučivanja.

"On je došao do mene. Rekao je Joe, što ti misliš? a ja sam rekao: Znaš, nisam znao da imamo tako puno ekonomista. Rekao sam, dugujemo čovjeku izravan odgovor. Gospodine predsjedniče, moj prijedlog je da ne idemo. Moramo učiniti još dvije stvari da vidimo je li on tamo", prisjetio se Biden.

Dok Biden nije objasnio što su bile te dvije stvari, sljedećeg jutra Obama je savjetniku za nacionalnu sigurnost Tomu Donilonu dao nalog za pokretanje akcije mornaričkih komandosa SEAL, koji su 2. maja likvidirali Bin Ladena u skrovištu u pakistanskom gradu Abbottabadu.

"On je znao što je na kocki, a ne samo životi tih hrabrih ratnika, već doslovno predsjedništvo", rekao je Biden za Obaminu odluku o toj operaciji koja je zapanjila svijet.