Svijet
28

Jihadi John koji ubija IDIL-ove taoce na snimcima je programer iz Londona

Klix.ba
Jihadi John desno
Jihadi John desno
Maskirani muškarac s britanskim akcentom poznat kao Jihadi John, koji je pogubio nekoliko talaca IDIL-a pred kamerama, zove se Mohhamed Emwazi i rođen je u Londonu.

Britanski je državljanin i potječe iz dobrostojeće porodice. Odrastao je u Zapadnom Londonu i diplomirao je kompjutersko programiranje. Vjeruje se da je otputovao u Siriju 2012. godine i naknadno se pridružio IDIL-u.

"Uopće ne sumnjamo da je Mohammed ustvari Jihadi John. Bio mi je poput brata. Siguran sam da je on", rekao je Emwazijev blizak prijatelj koji ga je identifikovao nakon intervjua koji je dao za The Washington Post.

Predstavnici britanske grupe za ljudska prava, koji su kontaktirali s Emwazijem prije nego je otišao u Siriju, kazali su kako vjeruju da je riječ o Emwaziju, a Jihadi John je nadimak koji su mu dali taoci koji su nekada bili zarobljeni.

"Postoji ogromna sličnost i siguran sam da je riječ o istoj osobi", rekao je Asim Qureshi, direktor CAGE grupe.

Britanske vlasti i FBI su istraživali snimak posebnim tehnikama, te su razgovarali s bivšim taocima kako bi identificirali Jihadi Johna. U septembru su objavili kako vjeruju da su u tome uspjeli, ali nisu željeli otkriti o kome se radi.

Porijeklom je iz Kuvajta. Oni koji su ga poznavali kazali su da je volio nositi markiranu odjeću, ali da je poštivao načela islama. Imao je bradu i ostvarivao je direktan prodoran kontakt očima sa ženskim osobama. Molio se u džamiji u Greenwichu. Njegovi prijatelju kažu da je postao ekstremniji nakon planiranog putovanja u Tanzaniju, kada je završio studije na Univerzitetu Westminster.

On i njegova dvojica prijatelja prešli su na islam i promijenili imena u Omar i Abu Talib. Kada su stigli u Dar es Salam u maju 2009. godine uhapšeni su i nisu uspjeli ostvariti svoje putovanje. Deportirani su. Emwazi je otišao u Amsterdam, gdje je tvrdio da ga je službenik britanske sigurnosne agencije MI5 optužio da je pokušao otići u Somaliju i pridružiti se militantnoj grupi Al-Shabab. Odbacio je ove navode. Nakon što se vratio u Veliku Britaniju, htio je 2010. godine putovati u Kuvajt kako bi se vjenčao, ali ponovo je uhapšen. Tada je odlučio napustiti zemlju. Otišao je u Siriju 2012. godine. Od tada mu se gubi svaki trag.