SAD
0

"Jihad Jane" priznala krivicu

SRNA
Jihad Jane (Foto: AP)
Jihad Jane (Foto: AP)
Amerikanka iz Pensilvanije poznata pod nadimkom "Jihad Jane" izjasnila se danas da je kriva po optužnici za planiranje ubistva švedskog karikaturiste, pružanje materijalne podrške teroristima i ostala krivična djela, saopštilo je američko Ministarstvo pravde.

Colleen LaRose je na saslušanju pred federalnim sudom u Filadelfiji priznala da je imala ulogu u zavjeri s ciljem da bude ubijen karikaturiste Lars Vilks, koji je prikazao proroka Muhameda na način koji je uvredljiv za muslimane.

LaRose (47), koja je u američkom pritvoru više od godinu dana, mogla bi da bude poslata u zatvor do kraja života na izricanju presude 3. marta.

Tužilaštvo je objavilo da je ona na internetu koristila različite pseudonime, kao što su  "Jihad Jane", "Fatima LaRose" i "Sestra terora".

LaRoseova je koristila višestruke naloge za elektronsku poštu i na sajtu YouTube, sa kojih je objavljivala džihadističku literaturu i video snimke radi sakupljanja novca za militante i regrutaciju novih terorista.

Ona je 2009. godine putovala u Evropu, gdje je planirala da prođe obuku sa džihadistima i pronađe i ubije Vilksa, navodi se u optužnici.

U Irskoj je u martu prošle godine uhapšeno još sedam osoba u okviru iste istrage.