Jerusalem Post
47

Jevreji u Bosni i Hercegovini skupljaju arhivu za budući muzej, kupljen i prostor

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Ugledni izraelski časopis Jerusalem Post objavio je članak o jevrejskoj zajednici u Bosni i Hercegovini koja prikuplja arhivu sa nadom da će u Sarajevu otvoriti muzej posvećen Jevrejima.

Navodi se kako je u toku prikupljanje dokumenata, fotografija, artefekata i genealogija kako bi sačuvala priču o bosanskim Jevrejima. U tu svrhu je u Sarajevu kupljen prostor sa nadom da će arhiv biti pretvoren u muzej.

Eli Tauber, autor nekoliko knjiga o jevrejskoj historiji govorio je o ovom projektu.

“Naša ideja je napisati historiju jevrejskog naroda u Bosni i Hercegovini”, rekao je Tauber, “Ali to nije tako lako, govorimo o 500 godina historije i ne samo historiji nego o ljudima, porodicama i sudbinama svih tih ljudi kroz 500 godina.”

"Danas u Bosni i Hercegovini živi najviše 900 Jevreja, oko 500 u glavnom gradu Sarajevu. Ali prije Holokausta, Sarajevo je bilo oko 20 posto Jevreja i poznato kao 'mali Jeruzalem' zbog raznih sinagoga, džamija i crkava, katoličkih i pravoslavnih, sve u neposrednoj blizini", piše u tekstu

"Ono što je bitno je da ćemo na kraju uspostaviti neki kompjuterski program sa porodičnim stablima, za sve one ljude koji vuku korijene iz Bosne, i pronaći sve ono što su oni radili.

Dalje se u tekstu podsjeća na historiju Jevreja u Bosni i Hercegovini, dolazak Sefarda za vrijeme Osmanskog carstva, Aškenza za vrijeme Austor-Ugarske, holokaust i rat u Bosni i Hercegovini.

Tauber je za ovaj projekt obilazio Balkan, radeći s državnim arhivima i sastajući se s potomcima bosanskih Jecreja u gradovima od Beograda do Beča i Budimpešte.

“Upravo sam se vratio iz Beograda prije nekoliko mjeseci sa 7000 snimaka”, rekao je Tauber.

Rekao je kako se nada da će arhiva, do čijeg završetka je ostalo još najmanje dvije godine, pomoći ponovnom povezivanju svih onih koji su otišli u zemlju iz koje su došli oni ili njihovi preci, prenosi Jerusalem Post.