Svijet
0

Jeremić: Naredna runda pregovora o Kosovu presudna

FENA
Ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić izjavio je u subotu u Beogradu da je naredna runda direktnih pregovora, o budućem statusu Kosova zakazana za ponedjeljak u Beču, "vjerovatno presudna" jer će na njoj biti određen pravac kojim će se kretati pregovori do 10. decembra.

"Ne mislim da kompromisno rješenje može biti pronađeno do 10. decembra, ali vjerujem da je moguće uspostaviti zajednički imenitelj odnosno približiti neke stvari do te mjere da će se proces nastaviti s podrškom UN-a", rekao je Jeremić novinarima poslije otvaranja konferencije mreže Škola za političke studije Savjeta Evrope u Beogradu.

Jeremić je istakao da nastavak pregovora i poslije 10. decembra, kad posrednička "trojke" Kontakt grupe podnosi izvještaj UN-u, nije zagarantovan, ali je izrazio uvjerenje da će proces biti nastavljen "u ovom ili onom obliku" i poslije tog datuma, javio je Tanjug.

Šef srpske diplomatije izrazio je nadu da će pravac koji će biti uzet poslije nove runde pregovora u ponedjeljak "biti pravac ka pronalaženju kompromisnog rješenja".

"U ponedjeljak u Beču bit će određen pravac kojim će se kretati proces do 10. decembra. Taj datum je važan marker u procesu s obzirom da se tad šalje izvještaj UN-a i s obzirom da će (predstavnik Evropske unije u trojci, Volfgang) Issinger dati izvještaj predsjednicima i premijerima EU koji se 14. decembra sastaju na evropskom samitu", rekao je Jeremić.

"Nadam se da će pregovarački proces kulminirati kompromisnim rješenjem potvrđenim u Savjetu bezbjednosti UN, jer samo takvo rješenje može obezbijediti mir i stabilnost u regionu", rekao je on.