Svijet
0

Jedna majka optužuje "Hemijskog Alija" da je njene sinove bacio iz helikoptera

FENA
Ali-Hasan al-Majid; Foto: AFP
Ali-Hasan al-Majid; Foto: AFP
Jedna iračka majka je izjavila u četvrtak pred sudom koji u Bagdadu sudi osobama odgovornim za masakre na jugu Iraka počinjene u martu 1991. godine da je blizak rođan Saddama Husseina bacio njena dva sina iz helikoptera.

Sakrivena iza zavjese, ova žena koja je identificirana kao Leila Kathum, bila je među svjedocima koji su se pojavili na suđenju Ali Hasanu al-Majidu, rođaku Saddama Husseina poznatijem pod nadimkom "Hemijski Ali".

Glavni optuženi Ali-Hasan al-Majid, zajedno sa 14 suoptuženih, od utorka izlazi pred irački Visoki sud koji zasjeda u dobro osiguranoj "zelenoj zoni" u centru Bagdada.

Šezdesetšestogodišnji Ali Hasan al-Majid, koji je u vrijeme počinjenih zlodjela bio ministar unutarnjih poslova, predvodio je represije u kojima je bilo oko 100.000 mrtvih u šiitskim pokrajinama na jugu zemlje.

"Vojska je uhapsila moja dva sina, moga brata i moju nećakinju 3. marta 1991. godine", ispričala je ova žena koja je prva svjedočila u četvrtak.

"Devet dana kasnije moj brat i nećakinja su oslobođeni i oni su mi ispričali da je Ali-Hasan al-Majid bacio moje sinove iz jednog helikoptera u vode Zaliva, nakon što im je najprije zavezao kamen za članke", ispričala je ona.

Tužitelj je optužio Ali Hasana da je hladnokrvno ubijao pobunjenike koje je držao u zatoru.

Očekuje se da će oko 90 svjedoka svjedočiti o tome kako su snage Saddama Husseina tukle i ubijale članove njihovih porodica i uništavale njihove kuće.