Svijet
0

Jeb Bush: Ruska agresija zahtijeva snažniju američku akciju

FENA
Jeb Bush (Foto: EPA)
Jeb Bush (Foto: EPA)
Republikanski predsjednički kandidat Jeb Bush upozorio je ruskog predsjednika Vladimira Putina da bi u slučaju da postane američki predsjednik to značilo aktivniju ulogu SAD-a u suprotstavljanju ruskoj agresiji, posebno u Ukrajini i istočnoj Evropi.

U transkriptu govora objavljenom uoči Bushovog obraćanja u utorak uglednoj ekonomskoj konferenciji, on kaže:

"Ko može sumnjati da će Rusija učiniti ono što joj odgovara ako na njenu agresiju ne bude odgovora? Naša alijansa, naša solidarnost, naše akcije od suštinskog su značaja ukoliko želimo očuvati temeljne principe našeg međunarodnog poretka, poretka za koji su slobodne zemlje dale tolike žrtve da se izgradi", navodi Bush, sudeći po transkriptu koji su dali njegovi savjetnici, prenosi AP.

Bush nije pružio nikakve detalje kako će osigurati da "Ukrajina, suverena evropska zemlja, mora imati izbor da korača vlastitim putem".

Bush je također pozvao na širenje ekonomskih i sigurnosnih veza s istočnoevropskim zemljama, ranjivim prema potencijalnoj ruskoj prijetnji. Bush se u ovoj sedmici nalazi u posjeti tri evropske zemlje, među kojima su također bivše države istočnog bloka Poljska i Estonija.

"Rusija mora poštovati suverenitet svih svojih susjeda", kazao je Bush.

To bi se teško moglo nazvati radikalnom porukom za bivšeg guvernera Floride, koji je prvi put stupio na međunarodnu pozornicu kao predsjednički kandidat.

Bush, poput većine Republikanaca koji se nadaju ulasku u Bijelu kuću, podržava ekonomske sankcije protiov Rusije i slanje vojne opreme i ekonomske pomoći Ukrajini, gdje se separatisti, za koje se vjeruje da uživaju Putinovu podršku, bore protiv vladinih snaga.