Važan ugovor
38

Je li Erdogan uslovljavanjem dobio što je i tražio: Amerikanci odobrili isporuku F-16 aviona Turskoj

V. K.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Američki State Department saopćio je kako je odobrio dugo odgađanu prodaju borbenih aviona F-16 i kompleta za modernizaciju Turskoj.

Ugovor na koji se čekalo dugo ima ukupnu vrijednost od 23 milijarde dolara, a interesantno, dolazi samo nekoliko dana nakon što je Turska i zvanično odobrila ulazak Švedske u NATO.

"Ova predložena prodaja će podržati ciljeve vanjske politike i nacionalnu sigurnost SAD-a poboljšanjem zračnih kapaciteta i interoperabilnosti saveznika NATO-a koji je snaga političke i ekonomske stabilnosti u Evropi", saopćeno je.

Turska je još u oktobru 2021. godine podnijela zahtjev SAD-u za kupovinu 40 novih aviona F-16 Block 70, kao i 79 kompleta za modernizaciju za nadogradnju svojih preostalih F-16.

State Department je prošlog januara neformalno obavijestio Kongres o prodaji borbenog aviona F-16, ali su članovi Kongresa rekli da će odbaciti dogovor zbog nekoliko zahtjeva, uključujući i uslovljavanje Ankare da avione dobije u zamjenu za odobravanje kandidature Švedske u NATO.

State Department je također obavijestio Kongres u petak o mogućoj prodaji 40 aviona F-35 i pripadajuće opreme Grčkoj od 8,6 milijardi dolara.