Svijet
0

Javier Solana nakon Pakistana u Afganistanu

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Javier Solana stigao je u utorak u Kabul kako bi pružio "podršku" afganistanskim čelnicima u njihovim naporima na stabiliziranju zemlje, pred približavanje predsjedničkih izbora od 20. augusta, navodi se u saopćenju EU-a.

Visoki predstavnik za vanjsku politiku Evropske unije, koji se nalazi u pratnji specijalnog izaslanika EU-a za Afganistan i Pakistan, Ettora Francesca Sequia, vodit će razgovore posvećene "posljednjim događajima u zemlji i regiji, te izbornom procesu", navodi se u dokumentu.

On će ponoviti "podršku EU-a naporima na stabiliziranju i obnovi Afganistana".

Solana i Sequi sastat će se s predsjednikom Hamidom Karzaijem i ministrom vanjskih poslova Ranginom Dadfarom Spantom kao i s ostalim predsjedničkim kandidatima na predsjedničkim izborima Abdullahom Abdullahom, Ashrafom Ghanijem i Mirvwaisom Yassinijem, te šefom posmatračke misije EU-a za izbore Philippom Morillonom i specijalnim predstavnikom UN-a za Afganistan Kaiem Eideom.

Ova posjeta uslijedila je u trenutku kada je nasilje u Afganistanu dostiglo posljednjih sedmica rekordne brojke.

Solana je u ponedjeljak boravio u Pakistanu, gdje je obećao evropsku podršku toj zemlji u naporima za povratak raseljenih osoba nakon sukoba s talibanima i posjetio je izbjeglički logor na sjeverozapadu zemlje.