Svijet
0

Japanski premijer se zalaže za jačanje saveza sa SAD-om

FENA
Yukio Hatoyama (Foto: Reuters)
Yukio Hatoyama (Foto: Reuters)
Japanski premijer Yukio Hatoyama založio se u petak za jačanje saveza sa Sjedinjenim Američkim Državama uprkos sporu oko premještanja jedne američke baze na jugu arhipelaga.

U političkom govoru koji je održao pred parlamentom, Hatoyama je potvrdio da će do kraja maja objaviti svoju odluku o budućnosti zračne baze u Futenmi, na otoku Okinawi.

"U posljednjih pedesetak godina japansko-američki sporazum je mijenjao prirodu, ali je ostao neophodan za odbranu našeg naroda, kao i za mir i prosperitet u Aziji i svijetu", kazao je on.

"To će ostati nepromijenjeno u budućnosti", dodao je on.

Kada je u septembru došla na vlast Hatoyamina vlada lijevog centra, ukinula je primjenu sporazuma koji su 2006. godine zaključili japanski konzervativci s Washingtonom o preseljavanju baze iz Futenme, koja se sada nalazi u centru grada, u regiju Nago, zaštićenu priobalnu zonu na Okinawi.

Koalicija na vlasti u Tokiju razmišlja o ponovnoj izgradnji baze iz Futenme izvan Okinawe, otoka na kojem je već smještena polovina od 47.000 američkih vojnika u Japanu. Američka administracija insistira na poštivanju sporazuma iz 2006.

Hatoyama je u svom govoru obećao da će izabrati mjesto koje ne samo da će doprinijeti održavanju mira u Aziji, nego će olakšati breme koje pritišće stanovništvo na Okinawi.