Svijet
0

Japan: Ugašen i posljednji reaktor u nuklearnoj elektrani Tomari

SRNA
Nuklearna elektrana u Tomari
Nuklearna elektrana u Tomari
Japan danas isključuje svoj posljednji funkcionalni nuklearni reaktor u okviru provjera sigurnosti pokrenutih nakon katastrofe u elektrani Fukušima izazvane zemljotresom i cunamijem u martu 2011. godine.

Treći reaktor u elektrani Tomari u prefekturi Hokaido gasi se zbog redovnih radova na održavanju, čime Japan ostaje bez energije dobijene iz atomskog pogona, po prvi put u proteklih više od 40 godina.

Japan je do prošle godine 30 odsto svoje energije dobijao iz atomskih centrala. 

Nekoliko stotina ljudi marširalo je dana ulicama Tokija mašući zastavama i transparentima, nadajući se da će današnjim postupkom biti okončana upotreba nuklearne energije u Japanu.

Od katastrofe u Fukušimi svi nuklearni reaktori u Japanu ugašeni su radi redovnog održavanja. 

Reaktori moraju da prođu testove izdržljivosti na zemljotrese i cunamije i lokalne vlasti moraju dati svoj pristanak za ponovno puštanje u pogon nuklearnih elektrana. Do sada nijedna elektrana nije dobila sličnu dozvolu.

Dva reaktora u elektrani Ohi na zapadu Japana proglašeni su bezbjednim i vlada ističe da bi trebali da budu stavljeni u pogon kako bi se nadoknadile nestašice energije. Međutim, regionalne vlasti još nisu dale pristanak.