U Drugom svjetskom ratu
0

Japan se izvinio Kanadi zbog lošeg postupanja s vojnicima

FENA
Japan se "iskreno ispričao" Kanadi zbog lošeg postupanja s kanadskim vojnicima za vrijeme Drugog svjetskog rata, a Ottawa je ispriku prihvatila, izjavio je u četvrtak ministar bivših boraca Steven Blaney.

Za vrijeme bitke za Hong Kong u decembru 1941. godine, kada je oko 2.000 Kanađana došlo da pomogne Britancima u odbrani njihove kolonije koju su napali Japanci, ubijeno je 290 kanadskih vojnika, a 493 su ranjena.

Blaney je stigao u Japan s delegacijom bivših kanadskih boraca iz bitke za Hong Kong da prime isprike od zamjenika parlamentarnog ministra vanjskih poslova Toshiyukija Katoa na svečanoj komemorativnoj sjednici.

Poslije prisilne kapitulacije saveznika na Božić 1941. godine, preživjeli Kanađani su bili zatvoreni u logorima u Hong Kongu i u Japanu do kapitulacije ove zemlje 15. augusta 1945.

Bili su prisiljavani na teške radove, "redovno su dobivali udarce i bili lišavani hrane", pa je 267 Kanađana umrlo u tim logorima, izjavio je kanadski ministar bivših boraca i dodao: "Mnogi od onih koji su mogli da se vrate u Kanadu patili su od teških smetnji i umirali su prije vremena."