Komentari (89)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
"...gradonačelnik tog grada zatražio od svjetskih čelnika da slijede primjer američkog predsjednika Baracka Obame..." A čovjek prije dva mjeseca pokrenuo program modernizacije nukleranog arsenala vrijedan 1 trillion dolara i koji će trajati oko 30 godina.
nikada se ne ponovilo!
@silver Ti si očito vlah
Da se Hirošima desila na Balkanu, palili bi američke zastave, neki japanski Šešelj/Thompson/Fatmir bi pozivali na linč Amerikanaca, pojavili bi se penzioneri u uniformama carske japanske vojske i mahali sabljama itd.
Samo da se podsjetimo: vise je civila stradalo u bombardovanju Dresdena, grada bez ikakvog vojnog znacaja, nego u Hiroshimi! Medjutim, ako izadjes na ulicu da obiljezis taj dan, imas velike sanse da te nazovu neonacistom...
RIP svim nevinim zrtvama svih ratova i na svim stranama.
@Anti-SDA De ti malo Anti-nešto nauči i ponešto iz istorije mimo onoga čime su ti mozak čike iz SKJ-KPJ-u ispirali mozak! Možda tada postaneš i ZA-nešto! A ujko sam kol'ko i daidža i baš mi drago zbog toga!
PRIKAŽI ODGOVORE (1)
..u princupi, atomski napadi na hirošimu i nagasaki ispunjavaju sve uslove za kvalificiranje ratnim zločinom.
A pokolj kineza sa strane japanaca nije?
@guzameduza ...tako je i okvalifikovan.
PRIKAŽI ODGOVORE (1)
Interesantno je kako americki istoricari tvrde da su nacisticki naucnici umalo napravili atomsku bombu i da bi je Hitler, dokazani zlocinac i sve u svemu grozan tip, istog momenta negdje isprobao, pa ga tako optuze i za taj hipoteticki zlocin iako je bar sto se tice nuklearnih napada na civile cist ko suza. Ni luk jeo ni luk mirisao. Ipak on je bio takav psihopata da bi je sigurno bacio, a ovi nasi i ove dvije atomske na civile, e to je bilo vojnicki, opravdano, neophodno i krajnje moralno.
Meni je isto interesantno kako srprski kvazi-historicari i analiticari, pa i politicari tvrde kako se u BIH nije desio genocid a hipoteticki optuzuju Hilary Clinton za zlocine protiv Srba u bombardovanju Srbije 1999. godine.
japan je nanio mnogo zla susjedima prije bombe, pa iako nije rješenje u moraliziranju, već u sudovima, rješenje je bilo ekspresno i efikasno. Trebalo je poslužiti i kao lekcija svima koji napadnu Ameriku, jer je jednom Jenkiju bilo nezamislivo da neko ispali raketu na njegov brod.
Jedva docekali da je isprobaju
da nije na Japan, bacili bi je na Rusiju
Samo jednu na Beograd i mirna Evropa.
Ti ocito ne znas puno o nuklearnoj fizici.
Ne podrzavam Americke ratove ali ovo je bila nazalost jedina slucija, pobili su milione kineza(da ne nabrajam ostale) rekli se boriti do smrti, pruzali fanatican otpor na svakom koraku. Da nisu baciloi nuklearku poginulo bi hiljadu amera pri iskrcavanju. Zalost jest, al moralo je tako i nikako drugacije.
ako sam dobro razumio...znaci pravilo ratovanja, da civile ne smijes ubijati ne vaze u slucaju da ne mozes vojskom da pobjedis protivnika?
@skywalker5 Ne, nisi razumio. Ovo je bilo oko za oko zub za zub, Amerima je bilo tesko uzeti jednu Iwo jimu, a mozes li zamisliti iskrcavanje na Japan?? Ne mogu ni ja, a uz to su se i Sovjeti priblizavali. Glumiti mudonju protiv amera nikome nije upalilo, trebali su kapitulirati jednostavno i sacuvati taj jadni narod, a ne tuci izgubljen rat. Zao mi je naroda to je sve...
PRIKAŽI ODGOVORE (2)
.......spržiti 300.000 ljudi...civila ......i pritome ni okom trepnuti......pa to ti je U.S: A..........kolijevka demokratije !!!
@lik55555555 ....halo ...jarane ....pa šta se bolan pališ ko hepo kocka...samo kažem onako kako jeste...!!!
...više kriminala na Ilidzi nego u čitavom Japanu gdje ih ima preko 120mil, volio bi bit japanac
Jeste Obama bih se rjesio svjetskog nuklearnog nauruzanja ali ne bih svog
Srbija uputila protestnu notu.