Svijet
0

Japan: Kina postaje "velika prijetnja"

FENA
Japanski ministar vanjskih poslova Taro Aso izjavio je u četvrtak da je Kina počela predstavljati "veliku prijetnju" zbog povećanja svog vojnog budžeta i nuklearnog oružja.

"To je susjedna zemlja koja posjeduje nuklearne bombe, a troškovi koje izdvaja za vojsku rastu već 12 godina. Ona počinje predstavljati veliku prijetnju", kazao je Aso, a prenijela agencija Kydo News.

Ministar vanjskih poslova, koji ima reputaciju "jastreba", dao je ove primjedbe u trenutku kada je Kina ponovila svoje namjere za miran razvoj svoje zemlje.

"Izgradnja usklađenog svijeta s trajnim mirom i prosperitetom zajednička je želja naroda svijeta i najveća težnja Kine", navodi se u Bijeloj knjizi kineske vlade objavljenoj u četvrtak.

Odnosi između dva azijska giganta trenutno su na najnižem nivou nakon normaliziranja diplomatskih odnosa 1972., a odnosi Japana i Kine pogoršani su zadnjih godina oko tumačenja japanske invazije i okupacije dijelova Kine tokom Drugog svjetskog rata, te oko eksploatacije morskih bogatstava.

Kineski premijer Wen Jiabao odbio se sastati s japanskim premijerom Junichirom Koizumijem na marginama samita istočne Azije početkom mjeseca u znak osude Koizumijeve posjete svetištu Yasukuni za koje kritičari tvrde da simbolizira japansku militarističku prošlost.

Nesuglasice Japana i Kine leže i u načinu podučavanja povijesti u japanskim školama.

Ukoliko trgovinska razmjena dviju zemalja ostane i dalje dobra, Japanci su zabrinuti zbog jačanja Kine kao sile, naročito u domenu odbrane, zračnog prostora i tehnologija.

Japanska desnica je nedavno, prvi put od 1945., zatražila da se arhipelag legalno opremi kao "vojna sila".