Politika u medijima
78

Janša i dalje guši državnu televiziju Slovenije, novinari u Ljubljani organizirali velike proteste

S. H.
Foto: Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
Danas su u Ljubljani organizirani veliki protesti novinara i drugih zaposlenika javnog radio-televizijskog servisa Slovenije. Ključni zahtjev je zbacivanje političkog pritiska na uređivačku politiku.

Protesti su organizirani na Trgu Republike gdje su zaposleni na javnom RTV servisu poručili da žele samo slobodu te da je politički utjecaj na rad tog medija otišao predaleko.

Janez Janša iako je izgubio izbore i trenutno je opozicija u Sloveniji, još uvijek ima veliki utjecaj na javni servis. Većina članova Programskog vijeća (27 članova) je pod određenom vrstom kontrole njegove stranke. Spomenuto vijeće utječe na imenovanje urednika, a samim tim i smjera u kojem ide javni servis.

Zatražene su smjene generalnog direktora Andreja Graha Whatmougha, predsjednika Programskog vijeća Petra Gregorčiča, ste dvoje urednika informativnog programa kojima se zamjera pad kvalitete programa. U međuvremenu je ukinuta i jedna od najgledanijih političkih emisija u Sloveniji jer nije odgovarala Janšinom SDS-u.

Također, odluka informativne redakcije je bila i da zabrani emitovanje intervjua sa Aleksandrom Čeferinom, predsjednikom UEFA-e jer je izuzetno kritičan prema bivšoj Janšinoj vladi.

Trenutno Programsko vijeće ima mandat još dvije godine, a nova vlada Roberta Goloba ne može mnogo uraditi zbog spore zakonske procedure.

U Sloveniji su sve glasniji uzvici zbog gušenja slobode na javnom servisu. Istina Janšin utjecaj nije toliko jak na Radiju Slovenije, ali na televiziji je itekako prisutan. To se manifestuje i tako što su Janšini odani kadrovi u Programskom vijeću na drugom programu RTV Slovenije pokrenuli novu informativnu emisiju sa svojim urednicima, čime se pravi paralelan sistem.

Na RTV servisu Slovenije radi 2.000 radnika, od čega je oko 500 novinara. Procjene sindikata i društva novinara su da je oko 90 posto novinara protiv novog programskog urednika, a preko 80 posto ih podržava štrajk. To su pokazale sprovedene ankete.

Štrajk je počeo danas i manifestuje se smanjenjem trajanja informativnih emisija.

Poruke koje su danas poslati iz Ljubljane kažu da je Slovenija na pretposljednjem mjestu u EU kada je u pitanju status javnih servisa, a sve zbog miješanja politike u uređivačku politiku RTV Slovenije.