Svijet
0

Jajima na Ambasadu Rusije u Kijevu: Hiljade građana tražilo oslobađanje ukrajinskog pilota

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Gotovo 2.000 građana okupilo se danas na Trgu nezavisnosti u Kijevu, dok se više stotina njih uputilo prema Ambasadi Rusije u ukrajinskoj prijestonici tražeći oslobađanje ukrajinskog pilota Nadezhde Savchenko koju je Rusija optužila za smrt ruskih novinara u Donbasu.

Savchenko je uhapšena u junu 2014. godine nakon optužbi da je umiješana u ubistvo dvojice novinara i nekoliko civila kao dobrovoljac u ukrajinskom bataljonu, dok je ona na suđenju ponovila da je nevina i da kao ukrajinski oficir ima pravo da brani svoju domovinu.

"Nakon današnjeg skupa, nekoliko stotina demonstranata okupilo se ispred Ambasade Rusije, gdje su uzvikivali parole 'Sramota za Rusiju' i 'Sloboda Savchenko'. Nekoliko njih je zgradu gađalo jajima", kazao je glasnogovornik ruske ambasade Oleg Grishin.

On je dodao da je nešto ranije Ambasada Rusije u Kijevu uputila ukrajinskom Ministarstvu spoljnih poslova protestnu notu zbog sinoćnjeg napada huligana na automobile diplomata koji su bili parkirani u blizini zgrade. Slični protesti održani su u nekoliko gradova širom Ukrajine.

Savchenko je u četvrtak počela štrajk glađu nakon što je sudija odložio suđenje ne dozvolivši joj da iznese završnu riječ. Njena sestra Vera Savchenko izjavila je tokom protesta da se zdravstveno stanje optužene neprestalno prati.Rusko Tužilaštvo je tražilo da Savchenko bude osuđena na 23 godine zatvora.