Svijet
0

J. Koreja i SAD planiraju odgovor u slučaju provokacija S. Koreje

FENA
Vojska Sjeverne Koreje (Foto: AFP)
Vojska Sjeverne Koreje (Foto: AFP)
Južnokorejska i američka vojska potpisat će novi plan saradnje kako bi mogle odgovoriti na napad Sjeverne Koreje, saopćio je Seul u srijedu, u trenutku kad je Pjongjang dobio novog vođu Kim Jong-una.

"Procjenjujemo kako postoji mogućnost da Sjeverna Koreja provocira tokom perioda prenošenja vlasti na Kim Jong-una", izjavio je za štampu zamjenik ministra odbrane Lim Kwan-bin.

Tridesetogodišnji Kim Jong-un je zamijenio svoga oca Kim Jong-ila koji je umro 17. decembra. On je prošlog četvrtka naimenovan za "vrhovnog vođu" zemlje i "vrhovnog zapovjednika" vojske.

Južnokorejska i američka vojska, koje već pristupaju zajedničkim vojnim manevrima, započet će i druge zajedničke vojne obuke specifično osmišljene da odgovore na provokaciju Pjongjanga, kazao je zamjenik ministra odbrane.

Dvije Koreje su i dalje tehnički u stanju oružanog sukoba otkako je potpisano primirje na kraju Korejskog rata vođenog od 1950. do 1953. godine.

Krajem prošle sedmice Komisija za nacionalnu odbranu, koja se smatra najmoćnijom strukturom Sjeverne Koreje, upozorila je svijet da neće mijenjati politiku pod svojim novim vođom i da neće biti dijaloga s aktuelnom vladom u Seulu.