Poruka iz Davosa
38

Izvršni direktor Allianza: Otuđenost političke elite od radničke klase će biti najveći rizik

B. R.
Oliver Bate, izvršni direktor Allianza (Foto: Allianz)
Oliver Bate, izvršni direktor Allianza (Foto: Allianz)
Izvršni direktor osiguravajućeg društva Allianz Oliver Bate smatra da će rastuća otuđenost političara od radničke klase biti najveći rizik u ovoj godini.

Na marginama Svjetskog ekonomskog foruma (WEF) u švicarskom Davosu podsjetio je na nedostatak povjerenja stanovništva u njihove vlade u vodećim demokratskim državama.

"Vidjeli ste nedavne izbore u Nizozemskoj, vidjeli ste to u Francuskoj, a društva su sve više podijeljena zbog toga što se politički lideri ne bave potrebama ljudi. Postoji sve veća otuđenost političke elite od radničke klase. Ja to vidim kao rizik broj jedan po društvo", konstatovao je.

Bate je podsjetio da će ove godine biti izbori u nekoliko velikih zemalja, među kojima su Sjedinjene Američke Države. Kako je naveo, potrebno je osigurati da ljudi glasaju za prave stvari te da na izborima ne iskaljuju samo bijes.

Prema Allianzu, rizik predstavlja širenje utjecaja krajnje desnice, što se tokom prošle godine desilo u Nizozemskoj i Slovačkoj. Riječ je o trendu koji je započeo 2022. s pobjedom krajnje desnice u Italiji i jačanju krajnje desnice u Švedskoj, prenosi CNBC.