Svijet
0

Izvještaj: Zlostavljanje mentalno zaostale i invalidne djece u Srbiji

Sarajevo-x.com
Foto: MDRI/File
Foto: MDRI/File
U izvještaju organizacije za zaštitu ljudskih prava Mental Disability Rights International koja je osnovana u SAD-u, opisane su stravične scene brutalnog nasilja i zlostavljanja nad invalidnom i mentalno zaostalom djecom koje se odvijaju u psihijatrijskim bolnicama u Srbiji.

Šestogodišnji dječak pokušao si je otkinuti uho dok je bio vezan za stolicu, mentalno poremećena tinejdžerka htjela je izvaditi vlastito oko, a osoblje psihijatrijske bolnice stajalo je mirno i nije pokušavalo spriječiti bolesnu djecu da si sama naude, stoji, između ostalog, u izvještaju grupe MDRI.

Ministar zdravstva Srbije Tomica Milosavljević na upit o stanju u psihijatrijskim institucijama u zemlji objasnio je da nije uspio pročitati izvještaj grupe MDRI te da je za očekivati da stanje u tim institucijama nije na nivou jer se država još uvijek oporavlja od serije civilnih ratova koji su se desili devedesetih godina prošlog stoljeća.

"Ne kažem da je sve idealno, daleko od toga, ali ne vjerujem da problemi nabrojani u tom izvještaju predstavljaju stvarno stanje u psihijatrijskim institucijama u državi“, kazao je Milosavljević u razgovoru sa reporterom AP-a Dušanom Stojanovićem kojem nije bio dozvoljen pristup u spomenute institucije kako bi se sam uvjerio u stanje.

Zlostavljanje mentalno bolesnih u Srbiji otkriveno je još 2000. godine kada je s vlasti svrgnuti tadašnji predsjednik zemlje Slobodan Milošević. Naime, tokom njegove 11-godišnje vladavine, standardi u zdravstvu su drastično opadali jer je Milošević državnim novcem finansiro ratove u BiH, Hrvatskoj i na Kosovu.

Nažalost, Srbija nije jedina država koja je okarakterisana kao zemlja u kojoj se zlostavljaju hendikepirana djeca. U izvještaju MDRI spomenute su i Rumunija, Mađarska, Meksiko, Peru, Rusija, Turska, Urugvaj i Argentina.

Srbijanski ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić nije negirao navode iz izvještaja samo je kazao: "Kada posjetim ta mjesta, po tri dana ne mogu da spavam“.

MDRI će svoj izvještaj koji je poražavajući za srbijansko zdravstvo poslati i Evropskoj uniji, Ujedinjenim narodima i drugim međunarodnim organizacijama.Ovaj izvještaj mogao bi biti značajna prepreka na putu Srbije ka Evropskoj uniji.