Svijet
0

Izvještaj o hemijskom napadu u Siriji pred Vijećem sigurnosti UN-a

Klix.ba
Tijela djece ubijene hemijskim oružjem (Foto: AFP)
Tijela djece ubijene hemijskim oružjem (Foto: AFP)
Generelani sekretar UN-a Ban Ki-moon predstavit će danas Vijeću sigurnosti UN-a izvještaje inspektora o navodnim hemijskim napadima u Siriji.

Glasnogovornik UN-a Martin Nesirky izjavio je da su izvještaji predani Ki-moonu u nedjelju i da će ih predstaviti danas vijeću.

Tim inspektora predvođen švedskim ekspertom Akeom Sellstromom bio je nadležan za utvrđivanje da li je hemijsko oružje bilo korišteno u napadima na predgrađe Damaska 21. augusta.

Tim je također utvrdio koje vrste hemijskih sredstava su korištena ali neće donositi sud o tome ko je kriv.

Na ovu infromaciju čekale su mnoge zemlje kako bi donijele odluku da li će podržati odluku SAD-a i Baracka Obame da izvrši napad na Siriju.

Ta odluka je sada gurnuta u stranu jer se Damask odlučio priključiti konvenciji o hemijskom oružju koja podrazumijeva uništavanje bilo kakve vrste hemijskog naoružanja.

U namjeri da spriječi vazdušni napad Zapada na Siriju, Rusija je predložila da Assadova vlada stavi svoje hemijsko oružje pod međunarodnu kontrolu, na što su pristali.

Predsjednik SAD-a poručio je da, ukoliko diplomatija zakaže, ova zemlja je spremna reagovati a vojska je u stanju pripravnosti.

Prema procjenama UN-a 1.400 osoba ubijeno u napadu hemijskim oružjem u Damasku 21. augusta.