Svijet
0

Izvještaj IAEA: Iran nije prekinuo obogaćivanje urana

FENA
Iran nije prekinuo svoje operacije obogaćivanja urana, čime bi garantirao da ne traži da se domogne atomskog oružja, navodi se u četvrtak u saopćenju Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA).

"Iran nije prekinuo svoje aktivnosti na obogaćivanju", navodi se u izvještaju IAEA-e, dostavljenom vijeću guvernera IAEA-e, koje broji 35 članova, i Vijeću sigurnosti UN-a.

Vijeće sigurnosti je nametnulo sankcije Iranu rezolucijom usvojenom 23. decembra, kako bi natjerali Teheran da odustane od aktivnosti obogaćivanja koje mogu dovesti do proizvodnje nuklearnog goriva koje se može koristiti za izradu atomske bombe.

IAEA također traži od Irana da prihvati postavljanje nadzornih kamera na podzemnim instalacijama obogaćivanja urana u Natanzu, u centralnom dijelu zemlje.

Prema izvještaju IAEA-e, koji se temelji na informacijama raspoloživim od 17. februara, Iran pristupa obogaćivanju urana u pilot centru u Natanzu gdje je instalirao četiri kaskadne centrifuge od 164 postrojenja koja omogućavaju proizvodnju nuklearnog goriva u jednom velikom podzemnom centru.