Irak
0

Izvinio se novinar koji je gađao Busha cipelama

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Novinar koji je na press konferenciji u Bagdadu cipelama gađao američkog predsjednika Georgea W. Busha, izvinio se iračkom premijeru Nuriju al-Malikiju što ga je osramotio pred svjetskom javnošću, saopštili su iz ureda premijera u četvrtak.

TV reporter Muntazer al-Zaidi ušao je u historiju nakon što je na arapskom jeziku Busha nazvao psom i potom bacio obje svoje cipele na njega prošle nedjelje. Taj potez je u arapskom svijetu gest koji snažno vrijeđa onoga kome se uputi.

Yasin Majeed, savjetnik Malikija o pitanjima medija, istakao je kako je Zaidi poslao premijeru pismo pokajanja, saznaje Reuters.

"U pismu je Zaidi napisao kako njegov ružni akt nema opravdanja, ali i dodao: Sjećam se kad sam vas u ljeto 2005. intervjuisao i vi ste mi rekli 'Uđi, ovo je tvoja kuća'. Zato se pozivam na vaše očinske osjećaje i molim da mi oprostite", navedeno je.

Prethodnih dana nije bilo poznato gdje se irački novinar nalazi, ali je u dijelu javnosti koja nije naklonjena Bushu ili njegovoj politici vođenja vanjske politike SAD-a postao pravi heroj.

Njegova porodica je izjavila da je nakon incidenta pretučen, te da mu je slomljena ruka i da je pretrpio druge povrede koje su mu nanijeli irački zaštitari i američki tajni agenti koji su ga odveli.

Vezani članci