Skandal u Glasgowu
107

Izraelska ministrica propustila samit COP26 jer nije imala prijevoz za kolica

D. B.
Izraelska ministrica za energiju nije mogla prisustvovati UN-ovom COP26 samitu o klimatskim promjenama jer nije imala adekvatan prijevoz.

Ministrica Karine Elharrar, koja boluje od mišićne distrofije, pojavila se na samitu u kolicima, ali konferenciji u Glasgowu nije mogla prisustvovati jer ponuđeni transport nije odgovarao prijevozu osoba u kolicima.

"Rekli su mi da je hodanje gotovo kilometar jedini način da uđem na konferenciju ili da koristim šatl koji nema pristup za kolica. Došla sam s određenim ciljevima, a nisam ih mogla ostvariti. UN poziva sve da se pridržavaju međunarodnog ugovora. Prikladno je da na nejgovim događajima postoji pristup", izjavila je Eharrar očigledno misleći na Konvenciju o pravima osoba s invaliditetom iz 2008. godine.

Izraelski ministar vanjskih poslova Yair Lapid je kritikovao organizatore rekavši da je "nemoguće birinuti se o budućnosti, klimatskim promjenama i ljudima ukoliko se prvobitno ne pobrinemo za ljudska bića, pristup i invalide".

Britanski ambasador u Izraelu, Neil Wigan, putem Twittera se izvinio zbog propusta.

Izraelski premijer Naftali Bennett i njegov britanski kolega Boris Johnson su rekli da će se pobrinuti da im se Elharrar pridruži na formalnom sastanku koji se održava danas.