Svijet
0

FOTO / Izraelci tišinom obilježili sjećanje na holokaust

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Tačno u 10 sati po lokalnom vremenu, na prodoran zvuk sirene Izraelci su širom zemlje zastali da minutom šutnje odaju poštu žrtvama holokausta u Drugom svjetskom ratu, u kome je ubijeno šest miliona Jevreja.

Vozači su zaustavili vozila i stali pored njih uz pješake koji su zastali u hodu, kao što se inače već po tradiciji događa u Izraelu na Dan sjećanja na holakaust, prenose izraelski mediji.

Tema ovogodišnje komemoracije su "Fragmenti sjećanja: Lica iza dokumenata, predmeti i fotografije".

Foto: AP
Foto: AP
Iako je ponedjeljak redovan radni dan, sve vrijeme je posvećeno sjećanju na uzase holokausta.

Zvanična ceremonija, u prisustvu izraelskog premijera Benjamina Netanyahua i predsjednika Izraela Shimona Pereza, održana je u nedjelju navečer u Memorijalnom centru holokausta Yad Vashem u Jerusalemu.

Foto: Reuters
Foto: Reuters
Netanyahu je istakao u govoru da svijet još nije naučio lekcije iz holokausta, ali da Izrael jeste. Istakao je i da je jevrejska država sposobna da se brani protiv potencijalne prijetnje.

Uoči ovog dana, Yad Vashem je objavio pokretanje inicijative širom zemlje da se sakupe dokumenti, dnevnici, fotografije, umjetnička djela i drugi predmeti iz vremena holokausta koje posjeduju pojedinci kako bi mogli biti dokumentovani i sačuvani za buduće generacije.

Uprava Memorijalnog centra pokrenula je i virtualni memorijalni zid na društvenoj mreži Facebook koji omgućava posjetiocima da stave imena onih koji su ubijeni u holokaustu. Imena žrtava će zatim biti povezana s bazom podataka Yad Vashema.

Foto: AP
Foto: AP
Ime četvrtomilionite žrtve od ukupno šest miliona žrtava dodato je u bazu prije nekoliko mjeseci. Imena su zapisivana godinama na osnovu svjedočenja prijatelja i rođaka stradalih, iz ratnih izvještaja i drugih izvora kao što su memorijalni zidovi u sinagogama. Napori da se lista upotpuni se i dalje nastavljaju.

Završna ceremonija povodom današnjeg dana održava se u kibucu Yad Mordehai u blizini pojasa Gaze, nazvanom po Mordahaiu Anielivitzu, lideru ustanka u varšavskom getu koji je ubijen u borbi.