Svijet
1

Izrael: Stotine palestinskih zatvorenika štrajkuju glađu

FENA
Stotine palestinskih zatvorenika koji su štrajk glađu počeli prije dvije sedmice i dalje odbijaju primati hranu tražeći bolje uslove u zatvorima, saopćili su u ponedjeljak zvaničnici izraelske zatvorske administracije.

Sivan Weizman, zvaničnik izraelske zatvorske administracije, izjavio je da je 1.450 palestinskih zatvorenika i dalje u štrajku glađu. Dvojica zatvorenika odbijaju hranu već 63 dana, prenosi AP.

Ehteram Ghazawneh iz palestinske grupe Addameer izjavila je da štrajkači žele da Izrael promijeni svoju politiku prema palestinskim zatvorenicima, jer drži u zatočeništvu neke od njih mjesecima, pa čak i godinama, bez podizanja ikakvih optužnica. Ghazawneh je izjavila da zatvorenici također žele ukidanje samica i da se dopuste zatvorenicima iz pojasa Gaze posjete njihovih porodica.

Ona je procjenila da 2.500 zatvorenika, više od polovine palestinkih zatvorenika u izraelskim zatvorima, učestvuje u štrajku.

Štrajk je inspirisan slučajem jednog palestinskog zatvorenika koji je 66 dana odbijao hranu prije nego što je oslobođen.