Svijet
1

Izrael privremeno odustao od kopnene invazije na Gazu

FENA
Izrael je odlučio privremeno odgoditi kopnenu ofanzivu na pojas Gaze kako bi egipatskim vlastima dao šansu dogovoriti primirje između Izraela i Hamasa, najavljeno je u utorak kada u regiju stižu visoki dužnosnici kako bi privoljeli dvije strane na prekid vatre, prenose agencije.

"Odlučeno je privremeno obustaviti sve planove o kopnenoj ofanzivi kako bi se dalo šansu diplomatskim naporima, rekao je visoki izraelski dužnosnik nakon sjednice užeg kabineta premijera Benjamina Netanyahua održane noću na utorak", javlja agencija AFP.

S četiri Palestinca ubijena u utorak prije podne broj palestinskih žrtava narastao je na 114. U tjedan dana sukoba žrtve su većinom civili, a među njima je 27-ero djece. Na izraelskoj strani tri su osobe ubijene kao žrtve palestinskog raketiranja izraelskog teritorija.

Međunarodne organizacije i visoki strani dužnosnici intenzivnim diplomatskim naporima pokušavaju dogovoriti prekid vatre.

U Izraelu se u utorak očekuje glavni tajnik UN-a Ban Ki-Moon, a u regiju treba doputovati i američka državna tajnica Hillary Clinton, zatim šef turske diplomacije Ahmet Davutoglu te njegov njemački kolega Gudio Westerwelle.

U utorak bi u Gazu trebalo doputovati devet arapskih ministara na čelu s egipatskim šefom diplomacije u znak solidarnosti s Palestincima.

Kina je u utorak pozvala Vijeće sigurnosti UN-a da donese izjavu u cilju prekida vatre te pozdravila mirovne napore Arapske lige i Egipta. Peking je prijedlog iznio pošto je Rusija neizravno optužila Sjedinjene Države da pokušavaju spriječiti usvajanje teksta rezolucije što su ga Vijeću podnijele arapske zemlje.

Ban Ki-moon već je u Kairu razgovarao s glavnim tajnikom Arapske lige Nabilom El-Arabijem, a prije odlaska u Izrael trebao bi se sastati i s egipatskim predsjednikom Mohamedom Mursijem.

Agencija Reuters javlja da izraelsko vodstvo odmjerava koristi i štete od slanja tenkova i pješaštva u gusto naseljenu Gazu s 1,7 miliona stanovnika dva mjeseca prije izraelskih izbora.

Egipatski predsjednik Mursi upozorio je Netanyahua na ozbiljne posljedice kopnene invazije podsjećajući na više od 1.400 žrtava u ofenzivi 2008.-2009. na Gazu.

Reuters napominje kako je Izrael izjavio da prednost daje diplomaciji koja bi uključila američkog predsjednika Baracka Obamu, Evropsku uniju i Rusiju.